ФАО закликає до зменшення використання протимікробних препаратів

ФАО закликає до зменшення використання протимікробних препаратів

Фахівці з охорони здоров'я тварин зібралися в рамках Глобального форуму з продовольства і сільського господарства для проведення засідання групи експертів, за організації ФАО ООН і НВО «Хліб для світу»

 

22 січня 2018 року, Берлін, Німеччина - Люди приймають ліки для лікування інфекцій або хвороб,викликаних мікроорганізмами. Але що робити, якщо хвороботворні мікроорганізми не реагують на ліки через резистентність?  

За участю Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) експерти з охорони здоров'я тварин обговорили напередодні це питання в Берліні в рамках засідання групи експертів Глобального форуму з продовольства і сільського господарства (GFFA) 2018. 

 Ситуація, за якої бактерії, грибки, віруси або паразити еволюціонують і стають резистентними до протимікробних речовин - антибіотиків, називається стійкістю до протимікробних преператів (УПП). Це не малоймовірне, а цілком реальне явище, вже завдає шкоди здоров'ю людей, тварин і навіть рослин на всіх континентах. Такий стан справ є загрозою і для продовольчої безпеки. У зв'язку з цим ФАО зі своїми партнерами об'єднують зусилля для запобігання розповсюдження стійкості до протимікробних препаратів.

Дана панельна дискусія, організована спільно з німецькою неурядовою організацією «Хліб для світу», привернула велику аудиторію: технічних експертів, співробітників урядових органів і представників громадянського суспільства, а також широкий загал.

 «Протимікробні препарати мають критично важливе значення для сільського господарства і дозволяють нам поліпшити стан здоров'я тварин. Однак сільськогосподарська галузь несе відповідальність за надмірне використання цього цінного ресурсу », - сказав керівник регіональної програми ФАО Раймунд Єлє на церемонії відкриття. «Сільське господарство є одним із джерел існування даної проблеми, однак воно ж і є частиною її вирішення».

 «Боротьба з надмірним застосуванням протимікробних препаратів повинна бути інтегрована в наші зусилля по розробці стійких систем тваринництва з урахуванням того, що попит на харчові продукти тваринного походження, скоріш за все, буде рости», - додав пан Єлє.

 Масштаб використання протимікробних препаратів у всьому світі складно оцінити через відсутність у багатьох країнах нормативної бази і недостатнє збір вихідних даних. Втім за останніми оцінками, щорічно використовуються 60 000 тон лікарських препаратів. Згодом вони стали менш ефективними або взагалі марними, що призвело до зниження можливостей по боротьбі з інфекціями у людей і тварин. 

 «Скорочення необхідності використання протимікробних препаратах шляхом поліпшення санітарії та підвищення біологічної безпеки, а також поліпшення харчування тварин - ключовий фактор у зниженні ризику інфекцій», - сказала Сара Кехілл, фахівець ФАО з безпеки харчових продуктів і член групи експертів. «Це вимагає інвестицій в сільське господарство для того, щоб надати фермерам можливість робити необхідні зміни аби використання протимікробних препаратів не було легшим способом забезпечення здоров'я і продуктивності худоби».

 На думку ФАО, нетерапевтичне застосування протимікробних препаратів, наприклад, в якості стимуляторів росту, має бути мінімізовано. 

 Стійкість до протимікробних препаратів також є серйозною загрозою з точки зору безпеки харчових продуктів. Комісія «Кодекс Аліментаріус» займається вирішенням даної проблеми уздовж усіх виробничо-збутових ланцюжків - від виробництва продовольства до його споживання.

 Експерти погодилися з тим, що у зв'язку зі своїм складним і міжсекторальним характером, проблема протимікробної резистентності вимагає спільного і практичного підходу. Збір даних і статистика, здійснення нагляду і поширення перевірених практик відповідального використання протимікробних препаратів - важливі аспекти такого підходу. Іншою його складовою є дії споживачів, оскільки вони все більшою мірою висловлюють свою стурбованість та напряму впливають на діяльність керівних органів та виробників, обираючи той чи інший продукт.

 У 2015 році ВООЗ, ФАО і Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (МЕБ) прийняли Глобальний план дій, метою якого є надання допомоги країнам у реалізації національних планів дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів.