Сучасна молочна лабораторія дозволить 4,000 господарствам покращити якість молока, контролювати здоров’я корів та організувати селекційну роботу

Сучасна молочна лабораторія дозволить 4,000 господарствам покращити якість молока, контролювати здоров’я корів та організувати селекційну роботу

8 грудня 2017 р. – в Умані відкрилася незалежна лабораторія з визначення якості молока, співфінансована Асоціацією виробників молока (АВМ) та проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Перший етап роботи лабораторії запланований для МТФ та приватних домогосподарств у Черкаській, Київській, Кіровоградській, Вінницькій та Херсонській областях. У перспективі, завдяки розширенню мережі пунктів відбору молока, лабораторія зможе обслуговувати майже всі молочні ферми України, забезпечуючи їх роботу з селекції тварин, зростання рентабельності і конкурентоздатності, збільшення частки якісної молочної сировини на ринку України та експорту вітчизняної молочної продукції.

Регулярний і систематичний аналіз фізико-хімічних показників молока дозволить господарствам відслідковувати якість продукції від кожної корови та вчасно реагувати на зміни; виявляти й оперативно коригувати помилки у годівлі, протоколах доїння та ветеринарного супроводу; вчасно виявляти загрозу розвитку маститу у корів, а також точно визначати збудників маститу у кожному конкретному випадку, а отже – заощаджувати шляхом правильного вибору лікування. Ці заходи дозволять господарствам, що користуватимуться послугами лабораторії, підвищити якість молока і збільшити його виробництво, та, зрештою, отримувати кращу закупівельну ціну на свою сировину. Незалежна лабораторія стане референтною основою для підтвердження якості молока-сировини, базою для розрахунків та арбітражу між виробниками і переробними заводами.

Крім того, в усьому світі показники якості молока кожної окремої корови виступають основою для організації продуманої селекційної генетичної роботи. У результаті господарства отримуватимуть ремонтний молодняк із покращеними продуктивними і племінними характеристиками, зможуть підняти рентабельність молочного бізнесу не тільки за рахунок збільшення загального валу та якості молока, але й завдяки реалізації додаткового резерву прибутковості – продажу реммолодняку.

Загалом, широке та правильне використання виробниками молока сучасної незалежної лабораторії безперечно сприятиме конкурентоздатності вітчизняної молочної галузі як усередині країни, так і сприятиме кращим перспективам експорту молочної продукції українських виробників.

 

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID)