Україна має невикористаний потенціал, який може зробити її ключовим виробником продуктів харчування в світі

0

За даними ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) виробництво сільгосппродукції до 2050 року повинно збільшитися майже на 50 %, щоб прогодувати населення Землі, чисельність якого постійно зростає. Про це повідомив д-р Ганс Гогевен, Посол/Постійний представник Королівства Нідерланди в організаціях ООН у Римі, Голова Комітету програми ФАО під час Регіонального Форуму заради Майбутнього Сільського Господарства (FFA) 25 жовтня у Києві, який є щорічною ініціативою Європейської організації землевласників (ELO) та компанії Syngenta.

 

На форумі обговорили продовольчу й екологічну безпеку на глобальному та місцевому рівнях і доступ до нових технологій. «Ми програємо у боротьбі проти голоду та ожиріння у всьому світі. Європейське сільське господарство має активізувати свій потенціал і зробити внесок у забезпечення розвитку сталого сільського господарства та ринків», –  наголосив д-р Ганс Гогевен.

Оскільки більшість земель, придатних для землеробства, вже обробляються, додаткові врожаї повинні забезпечуватися саме з наявних площ. Це завдання стає ще актуальнішим  через тенденцію розширення міст за рахунок сільської місцевості. Водночас зростання виробництва не може супроводжуватися масштабним збільшенням використання ресурсів, зважаючи на необхідність ЄС та України виконувати свої зобов’язання за Цілями сталого розвитку ООН та Паризькою угодою щодо клімату.

Ксав‘є Лепринс, керівник напряму Сталий розвиток бізнесу у країнах Європи, Африки та Ближнього Сходу компанії Syngenta сказав: «Ми мусимо визнати, що Україна – одна  з провідних світових сільськогосподарських суперсил. Проте існує ще невикористаний потенціал, який би дозволив країні перетворитися у ключового гравця, здатного забезпечити  продовольством населення планети, яке зростає. Залучення найсучасніших інновацій та технологій допоможе підвищити врожайність та зберегти родючі сільськогосподарські угіддя у відповідальний та  екологічно безпечний спосіб»

На думку Лесі Кузьменко, Заступника голови представництва ЄБРР в Україні з питань ПТА (промисловість, торгівля та агробізнес) інновації є ключем до збалансування зростання виробництва та захисту навколишнього середовища. Проте застосування нових технологій потребує більше спеціалізованих знань та досвіду і нерідко може бути капіталомістким, що зумовлює необхідність у навчанні фермерів та доступі до ринків. «Для досягнення сталого майбутнього виробництва продуктів харчування потрібно одночасно задовольнити три конкуруючі потреби: ефективно закрити продовольчий дефіцит; зберегти природні ресурси та клімат, а також покращити екологічний та соціальний вплив агробізнесу», – наголосила пані Кузьменко.

Основну увагу під час обговорення приділяли потенціалу таких інноваційних інструментів, як точне землеробство, штучний інтелект, великі масиви даних і біотехнології. Всі учасники й доповідачі погодилися, що амбітна трансформація української інфраструктури та консультативних систем сільського господарства потрібні для того, щоб мати змогу успішно застосовувати ці технології та підвищувати конкурентоспроможність місцевого сільського господарства.

П’єр Олів’є Дреж, Президент Європейської організації землевласників (ELO), зазначив: «Україна залишається всесвітньо відомою своїми чорноземами та величезним потенціалом для місцевого, європейського й навіть світового сільськогосподарського виробництва. Забезпечення найкращого і найбільш раціонального використання цього скарбу означає застосування новітніх технологій та найсучасніших методів ведення сільського господарства. До того ж необхідно дбати, щоб українські сільгосппідприємства знаходилися на найвищому рівні з огляду на охорону навколишнього середовища».

2

 

Дискусії та дебати, що проводилися у Києві, становлять частину загальноєвропейського пошуку відповідей на питання, що будуть підняті під час основного Форуму заради Майбутнього Сільського Господарства, який стане 12-ю, щорічною, конференцією, що традиційно відбудеться у Брюсселі 9 квітня 2019 року. Цілі регіонального заходу: розглянути глобальну потребу у сталому виробництві продовольства та кращій співпраці у сферах сільського господарства й охорони навколишнього середовища між сільгоспвиробниками, лісниками, землевпорядниками, аграрним бізнесом, політиками і вченими Європейського Союзу та України й забезпечити необхідні зміни на локальному рівні.

Регіональний Форум у Києві було організовано спільно з компанією Syngenta  та Європейською організацією землевласників (ELO), а також за підтримки Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) та компанії  Deutz-Fahr й організації Friends of the Countryside (Друзі сільської місцевості).

Цей Форум є частиною низки конференцій Форуму, що мають на меті обговорення питань як продовольчої, так і екологічної безпеки.

 

1