Використання жита в раціонах свиней подвоїлося

0

Данський дослідний центр свинарства (VSP) провів серію польових випробувань жита у годівлі свиней. Результати дослідження порівнювали з такими на пшениці.

 

Жито в сучасних умовах вирощування — зовсім інша культура, ніж раніше. Ще 10–15 років тому ця культура звично асоціювалася з ріжками,  через що його використання в годівлі свиней було не надто привабливим. До того ж багато свинарів, ветеринарів та експертів були переконані, що таке жито не придатне як корм для свиней.

Та останніми роками ситуація змінилася. Великого поширення набули різні сорти гібридного жита. Вони мають більшу врожайність і високу стійкість проти ріжків.

Водночас сільгоспвиробники почали звертати увагу на переваги жита з точки зору умов вирощування і сівозміни.

Конкурент пшениці

На легких ґрунтах жито нині не поступається, ба навіть перевершує за врожайністю пшеницю. На легких ґрунтах типу JB1-4 із гектара жита вдається отримати на 1000 енергетичних кормових одиниць (ЕКО) (7380 МДж) більше, ніж з гектара пшениці, незважаючи на трохи нижчу кормову цінність жита в розрахунку на 100 кг.

До цього варто додати, що думки щодо непридатності жита як корму для свиней поступово змінилися. Данський дослідний центр свинарства (VSP) провів серію польових випробувань цієї культури, які показали чудові результати, хоча за конверсією жито все-таки поступається пшениці.

Жито сприятливо впливає на стан шлунку

Пшениця має не такий позитивний вплив на органи травлення свиней, як жито. Тому тепер, коли проблемам здоров’я шлунково-кишкового тракту свиноматок і поросят на відгодівлі приділяють більше уваги, ставлення до жита змінюється на прихильніше. Це стосується як господарств, що мають власний кормоцех, так і тих, що закуповують готові корми.

Зважаючи на це, члени концерну Danish Agro (Данія) останніми роками подвоїли використання жита в готових кормах. Його в складі кормів отримують передусім поросята масою від 50 кг і поросні свиноматки.

Менеджер з продукції концерну Danish Agro Арне Рінгсинг наголошує, що характерний для жита високий вміст клітковини сприяє швидкій появі у свиней відчуття ситості.

«Коли свиноматки і поросята не відчувають голоду, вони поводяться спокійніше; до того ж клітковина зменшує ризик виникнення виразки шлунку», – додає фахівець.

Арне Рінгсинг також зазначає, що жито, раніше мало погану репутацію, проте останнім часом воно «реабілітувалося». «Ще 8–10 років тому багато консультантів скептично ставилися до застосування жита в годівлі свиней, але сьогодні вони здебільшого переглянули свою позицію», – пояснює він.

рис 2

Основні висновки

 

  1. Жито ідеально придатне для вирощування на легких ґрунтах.

Як видно із наведених показників, на легких ґрунтах типу JB 1-4 урожайність жита, виражена в енергетичних кормових одиницях (ЕКО) на га, перевищує врожайність як пшениці, так і озимого ячменю й тритикале.

Порівняно з пшеницею жито стійкіше до засмічення бур’янами й ураження грибними захворюваннями та менше потребує обприскування фунгіцидами. Крім того, воно має нижчу потребу в азотних добривах. Загалом, наведені дані свідчать на користь вирощування жита.

  1. Мінімальний ризик ураження ріжками у разі використання гібридного жита.

Гібридне жито дає змогу істотно скоротити ризик ураження ріжками. Якщо до того ж оцінити привабливість гібридного жита з точки зору умов вирощування, це дає переконливі підстави зробити висновок про доцільність застосування цих сортів для годівлі тварин.

Свині на кінцевій стадії відгодівлі найменш чутливі до кормів, уражених ріжками, тоді як свиноматки, навпаки, найбільш уразливі.

Комбікорм для дорощування та відгодівлі має містити не більше 500 ppm (мг/кг) ерготоксину.

  1. Вищий вихід м’яса.

Згідно з дослідженням VSP, введення у комбікорми для поросят на відгодівлі 40% жита зменшує кормову цінність денного раціону на 0,13 кормових одиниць.

Нижча кормова цінність призводить до зменшення добового приросту на 60 г і погіршення конверсії корму (на 0,04 к. од./1 кг приросту маси), але заразом вихід м’яса збільшується на 0,7- процентних одиниць. У результаті дослідження зробили висновок про те, що за достатньої кількості місця в свинарнику використання 40% жита може бути доцільним, якщо під час оцінки собівартості виробництва враховувати нижчу вартість сировини.